2011-04-17

Urban Style

I takt med att tiderna ändrar sig, ändrar sig också färger, tendenser och stilarter i våra bostäder. De senaste åren har den urbana stilen tagit större plats i mångas hem. Speciellt hos folk som bor, eller flyttar till storstaden. Folk som önskar att vara tätt på kulturliv, nöjen, offentlig transport, m.m. Den urbana stilen avspeglar de olika bakgrunder och intressen som finns hos stadsborna. Urban funktion Den centrala funktionen i den urbana stilen, är att skapa plats och rum och helst på överraskande och kreativa sätt. Kombinationen av arbete/fritid i bostaden, har en tradition i stadslivet. Renoverade lagerbyggnader görs om till bostäder och den råa stilen, som ofta finns där, skapar spännande möjligheter för annorlunda inredning. Det kan t.ex. vara rå sten eller betongväggar, glassten, betonggolv, eller helt råa trägolv. Oftast är det i dessa byggnader också väldigt högt i tak, vilket ger oanade mängder av rumslighet.
Urbana egenskaper
Den urbana stilen omfattar ofta otraditionella material och designlösningar. Man använder sig av galvaniserat stål, betonggolv, metalldörrar och portar, friliggande bjälkar och obehandlade ytor - både på väggar, golv och i tak. Det ger den helt speciella moderna bohemkänslan. När man talar om den riktigt dyra urbana stilen, så ser man dock mycket mer sofistikerade material, som ger ett mer polerat intryck.Grundplanen i den urbana stilen är mycket ofta öppna ytor.Där man har ett stort rum som blir använt till alla funktionerna.
Urbana effekter Eftersom många lägenheter i storstäderna oftast är rätt små, kräver inredningen också att man tänker nytt och innovativt. Här kan möbeltrenden bl.a. vara små modulelement. De är i regel enkla i sin design, med mycket lite pynt och ornamentering. Accessoarer har ofta en praktiskt funktion, som t.ex. speglar, lampor (eller andra ljuseffekter), gardiner, textilier. Fokuspunkterna kan vara stora målningar eller andra effekter, som ljus. Både i mindre och stora urbana rum, kryddar man gärna med enkla, bra och iögonfallande designklassiker, gärna i pangfärger, som ger dramatik och personlighet till rummen (stora som små). Effekterna till den urbana stilen kan också vara att få yrkeskunniga till att producera specialbyggda möbler, eller vackra utskärningar som dekorerar.
Foto:Che Bello Design Jane Isabelle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Arkiv