2010-11-06

En smygstart inför julen-Inspiration och pyssel!

Jul i jugendvillan Stilen i den gamla jugendvillan är lantligt romantisk. Här har varje föremål en alldeles egen historia att berätta
Köket har ett gammaldags skafferi som man kan gå in i och som sväljer allt som man vill förvara svalt. Överst på hyllan närmast fönstret står en keramikskål av Karin Eriksson. Våningsfatet på diskbänken från Cosas. Skärbräda köpt på Sätergläntan i Dalarna.
Bänken i blomsterrummet heter Frälsis, ritad av Anneli som inspirerats av en bänk i en Frälsningsarmélokal. Linnekudde från brittiska De Le Cuona. Pallen tillhörde Annelis pappa när han var barn. Kransen i taket har importerad lummer, samt spegelhjärtan och spegelkors, Cosas. Därifrån kommer också zinkkrukorna och zinklådorna på fönsterbänkarna. Ljusstakarna är antika, från Dalarna.
Järntrådsstjärnan i fönstret är gjord av Annika Nyman, Cosas, liksom lampan. Därifrån kommer också de arabiska teglasen som används som glögglas. Från Cosas kommer också ljussläckaren i form av ett hjorthuvud och den röda ljusstaken i keramik av Mikaela Willers. Den stora adventsljusstaken, skålarna i pressglas och grytunderlägget i trådarbete är gammalt arvegods. Etagekorg från Cosas.
Matsalsbordet kom till Anneli via en grannfru som egentligen tänkt göra ved av det. De udda stolarna är insamlade under årens lopp. Bordet är dukat med porslinstallrikar i rött och svart av keramikern Mikaela Willers. Tabletterna och servetterna är från Cosas liksom de höga ljusstakarna i silver. Vinglasen har Anneli ärvt från sin mor, snapsglasen kommer från Åhléns. Vitrinskåpet fyndades på Myrorna för ynka 800 kr. Ovanpå skåpet står en urna från Sia. Väggklockan kommer från Görans familj. Pläden kommer från Indiska och mattan från Ikea.
Julstämning i koncentrat. Ljuslyktorna, krukorna och madonnan, allt från Cosas.
Långa gravljus, granris och äpplen pryder den långa skänken som Anneli fått av en vän. Bonaden på väggen är egentligen en ullpläd från samma tid som huset. Tavlan på väggen kommer från Görans föräldrahem. Bordet under har Anneli ritat och Göran snickrat. Bordsskivan är gjuten i betong. På bordet ligger lampan Grape, gjord av hundratals sammanfogade glasbubblor. Matta från Dis.
Här reflekteras det juldukade bordet i en spegel på ett skåp i vardags-rummet. Skylten God Jul liksom silverljusstakar från Cosas. Taklampa från Mio. Den röda emaljkannan är köpt i Holland.
På trädgårdsbänken som maken Göran byggt står ett rottingklot från Ikea. Bredvid klotet en lykta. I glaskupan två av Annelis egna madonnor i betong. Julrosorna står i zinkkrukor, allt från Cosas. Mera om detta Hemreportage jul i judgevillan kan man läsa i Sköna Hem. Av: Anna Lefvert Foto: Pernilla Hed Inspiration till klapparna!
I högen med enfärgade klappar har en udda fågel smugit sig in. Det spräckliga paketet är gjort med konfetti och dubbelhäftande tejp, från Party store. Att slå in i boxar blir elegant, boxar från Panduro. Den översta klädd i en prickig tapet, den under i ett ”skinn” från Olssons tyger. Snöre från House doctor. Översta paketet i brunt med svampar, papper från Stockhome, Pappersrullen, stämpeln och kortbunten från Ljunggrens pappershandel. Snöre från House doctor. Underst ett retropapper med Stadshuset, från Old touch Tjuvstarta julpysslet! Julpyssel - doftande ljuslyktor
Sugen på julpyssel? De här dekorerade ljuslyktorna lyser upp mörka vinterkvällar. När ljuset brinner, sprider sig en härlig kaneldoft i hela rummet. Det lilla glaset i rak och enkel form rymmer precis ett värmeljus Det här behöver du: Tre små ljuskoppar i klarglas, 10 kr/st, små träpärlor, ca 25 kr/100 st, beige presentband, ca 20 kr/ rulle, kanelstänger, 29 kr/20-pack, och 20 cm sadelgjord, 15 kr/m, tunn metalltråd ca 30 kr/rulle, allt från Panduro. Lykta med kanelstänger: • Länka ihop kanelstängerna med hjälp av den tunna metalltråden, så många som behövs för att kunna träs över glaset. Vira ihop metalltrådsändarna och knipsa av. • Trä kanelstängerna över glaset, sätt i ett värmeljus och njut av doften.
Inspiration hämtad från Sköna hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Arkiv