2011-02-08

Inred med Wabi sabi

Enkelhet, naturlighet och utan krav på perfektionism. I ett wabi sabi-hem finns bara sådant som någon tycker om, använder och vårdar. Jag känner att denna filosofi kan jag leva med,den känns igen och har ett bra tänk rakt igenom.

Mjuka former

Naturen har ett mjukt och organiskt formspråk. Där finns varken spikraka linjer eller skarpa hörn. I ett wabi sabi-hem finns cirklar, kurvor, ovaler och spiraler. Till exempel ett ovalt matbord, som gör det lättare för gästerna att kommunicera, ingen behöver sitta på kanten.

Enkelhet

Wabi sabi står för det autentiska, genuina och naturliga. Att kunna se och uppskatta skönheten i enkelheten väcker en känsla av tacksamhet. I ett wabi sabi-hem är möblerna okonstlade, vackra och välgjorda och dekorationerna genuina och sparsamma. Möblerna är gärna vackert åldrade och har en fin patina, de är använda och har själ och historia. Kvalitet och hantverk sätts främst, och materialen är gärna naturliga och ekologiskt framtagna. Dekorationerna kommer direkt från naturen – drivved, blommor, sand och vackra stenar eller snäckor – och påminner oss om vårt ursprung och hjälper oss att slappna av.

Ofullkomlighet

Ingenting varar, ingenting är färdigt och ingenting är perfekt. I wabi sabi framhävs det icke-perfekta. Så fort vi kan förlika oss med tanken att allt är i ständig förändring, kan vi leva i ett bättre flöde. Vi ska kunna se skönheten både i en spirande knopp och i en vissnande blomma, hylla ungdomen lika mycket som ålderdomen. Ett wabi sabi-hem innehåller ofta omaka gammalt porslin, tekoppar som är lite naggade, hemsstickade sockor och nedsuttna älsklingsfåtöljer.

Original framför massproducerat

Kan du känna skillnaden på handtillverkade produkter och masstillverkade? I wabi sabi-hemmet diskas det hellre med en handgjord diskborste i trä än med en vanlig i plast, trots att den kanske inte alls är lika effektiv. Men träborsten har en känsla. Ägodelar

I ett wabi sabi-hem finns bara sådant som någon tycker om, använder och vårdar. Att bara ha det ostädat, rörigt och att spara på trasiga saker är inte wabi sabi. Här har varje föremål en historia att berätta. Noga utvalda minnesföremål, nostalgi och arvegods få sin egen plats och vårdas ömt. I Japan magasineras ägodelar och byts med jämna mellanrum ut mot de som stått framme i hemmet – så att föremålen inte glider in in glömska och vanans osynlighet. Ett föremål som betyder mycket för dig, ger dig den känsla som wabi sabi går ut på. Vad har du som är wabi sabi hemma hos dig?

Urklipp från Sköna Hem Av: Pernilla Eriksson Publicerad: 2009-03-11

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Arkiv