2011-03-09

Inredning på fjällen

Idag packas bilen och jag drar till fjällen. Och inte utan inspiration från det, måste jag dela med mig av lite fjäll känsla. Marie Aalhuizens knuttimrade fjällstuga i Sälen är ett konstverk. Virket kommer från skog som hennes förfäder planterade. Snickaren handplockade de rakaste furorna, och längden fick bestämma husets storlek. Hon lät lägga naturnära klinker på golven och kompletterade timmerväggarna med sten i badrummet, som också har bastu. Trä möter sten, bara naturliga material. Resultatet är ett hus med själ. . En titt uppåt och blicken möter 15 meter långa bastanta stockar, raka och jämntjocka. Deras längd avgjorde hur stor den här fjällstugan skulle bli. Ägaren Marie Aalhuizen har överlåtit en hel del åt timret att bestämma – och till snickaren, timmermannen Mor Rune Robertsson, som med erfarenhetens rätt avrådde från alltför stora fönsterpartier. Byggmaterialet till huset är hämtat från en urskog med furor som fått växa långsamt och bli riktigt gamla. Skogen ägs av Maries släkt, och hon fick ta vad hon behövde. Där gick Mor Rune runt och pekade ut träden, ett och ett. Det blev ett 90-tal, en del 150 år gamla. – De skulle tas i januari när de var som torrast, det var viktigt, säger Marie.
Foto och reportage från Allt om fritids hus Publicerad: 2010-12-15
Så här ser Lindvallens ski lodge ut.Här har de lyckats behålla känslan av naturen och fjällplädar öppna eldar och varmchoklad trots den lyxiga miljön.
Inredningen är i naturliga färger i vitt, grått och brunt. Materialen på inredningen ska kännas fjällmiljö. Trä, natursten, ben, fällar, ull och grovt linne.
Bilder från Millimeterarkitekter

1 kommentar:

Arkiv