2011-11-14

Belysning

När du belyser hem ska du prova dig fram, utgå från funktion och tänka på att ljuset gestaltar rummet. Här får du tips om vad du ska tänka på när du väljer belysning, armaturer och placerar ut ljuskällorna.

 Du har sett en ny tuff taklampa i en inredningstidning och bestämmer dig för att slå till. När du hänger upp den hemma är den inte alls lika fin och gör inte rummet ett dugg mysigare. Det vanligaste felet man gör är att köpa en armatur man sett någonstans utan att tänka på hur den ser ut tänd och hur den fungerar hemma hos just dig, där du tänkt placera den.

 Vi är också ofta alldeles för traditionsbundna. Vi hänger en stark taklampa i mitten av rummet, för så har det alltid varit. Vi kan sedan bländas av det starka ljuset och överanstränger ögonen. Väggarna blir inte belysta och rummet känns litet. Nära TV: n sätter du sedan inga lampor för att få rätta biostämningen. Resultatet blir överansträngda ögon, eftersom ögat får jobba mer när det blir stora kontraster, flera ljuspunkter gör rummet mer levande.

En enda stark taklampa kan orsaka bländning, men om du istället väljer att ha fyra svagare lampor utmed väggarna, undviker du bländning och får samtidigt en helt annan uppfattning av rummet.

Du ska se belysta ytor när du går in i ett rum, inte ljuskällorna. Flera svagare ljuskällor är alltså en annan av belysningens principer. Med flera olika ljuskällor skapar du också lätt kontraster, ett spel mellan ljus och skugga. Det här är också en princip att följa för att få atmosfär och ett levande rum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Arkiv